Gecorrigeerde voorlopige aanslag 2017 is niet duidelijk

07-02-2017

De afgelopen dagen ontving ik van meerdere klanten ongeruste mails over de gecorrigeerde voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 die ze hadden ontvangen.

Wat is het geval: deze mensen hebben eind december of begin januari een voorlopige aanslag ontvangen met een terug te ontvangen bedrag.
Maar, omdat ze bijvoorbeeld freelance-inkomsten of minder aftrekbare hypotheekrente hebben, moest hun voorlopige aanslag worden aangepast zodat ze niet volgend jaar veel belasting moeten na-/terugbetalen.
Wij hebben voor hen een wijziging aan de Belastingdienst doorgegeven.

Na verwerking van de doorgegeven wijzigingen, legt de Belastingdienst een nieuwe voorlopige aanslag op. - Tot zover niets nieuws. -
Maar... de tekst van de voorlopige aanslagen 2017 is licht gewijzigd ten opzichte van 2016. Hierdoor lijkt het alsof er een rekenfout is gemaakt en je een heel groot bedrag moet (terug) betalen.

Er gaat gelukkig niets echt mis: de oude aanslag is nog niet geheel aan uitbetaald en de oude zal met de nieuwe aanslag worden verrekend.
Waarschijnlijk volgt er op korte termijn nog een brief/bericht van de Belastingdienst waaruit dat ook blijkt.
Wil je daar niet op wachten? Je kunt het zelf ook berekenen door te kijken wat je al ontvangen hebt bij het verschil tussen de twee aanslagen op te tellen. (Dit zal waarschijnlijk de termijn januari 2017 zijn + het verschil tussen de twee aanslagen.)

Mijn advies in deze: wacht nog even tot eind volgende week, dan heb je waarschijnlijk die verrekeningsbrief wel ontvangen.
Heb je dan nog niets ontvangen? Neem dan contact op met de belastingtelefoon en vraag wat het openstaande bedrag is.

Comments are now closed.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het onderwerp op deze pagina of de dienstverlening van Bimati in het algemeen? Bel of mail ons dan vrijblijvend, of vul onderstaand contactformulier in.