Werkruimte thuis

Veel ondernemers zonder personeel werken vanuit huis, bijvoorbeeld vanuit een slaapkamer of garage die verbouwd is tot kantoorruimte.
Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat de wet is gewijzigd ten aanzien van de fiscale behandeling van werkruimten in de eigen woning (of in de door de ondernemer gehuurde woning).

Vroeger was de situatie als volgt: De kosten van een werkruimte in de eigen woning, dus ook de kosten van de inrichting en inventaris van deze werkruimte, mochten van de winst worden afgetrokken als u de omzet hoofdzakelijk vanuit deze werkruimte behaald.

Vanaf 1 januari 2005 is er een aanvullende eis: om de bovengenoemde kosten van de winst te mogen aftrekken moet de werkruimte naar verkeersopvatting een zelfstandig gedeelte van de woning vormen.
Om hieraan te voldoen moet de werkruimte minimaal:
1 -  een eigen ingang (of opgang) hebben en
2 - zijn voorzien van eigen sanitair.
Simpel gezegd: u mag de kosten van uw werkruimte alleen nog aftrekken van de winst als u de werkruimte ook als zelfstandige ruimte zou kunnen verhuren aan een derde.

Het gevolg van deze extra eis zal zijn dat de meeste ondernemers die vanuit huis werken, geen recht meer hebben op een kostenaftrek ten aanzien van de werkruimte. Dit is overigens niet beperkt tot de directe huisvestingskosten, maar ook de kosten van de inrichting en inventaris van de werkruimte zijn niet langer aftrekbaar!


We weten dat veel mensen (en zelfs sommige adviseurs) deze eisen aan een werkruimte thuis negeren, omdat ze deze eisen oneerlijk vinden.
Over de redelijkheid van de regels valt te twisten. Maar wat belangrijker is: ook uit recente uitspraken van verschillende rechters (van Rechtbanken tot de Hoge Raad) blijkt dat de regels zijn, zoals ze zijn. (Totdat de wet gewijzigd wordt ;) )

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het onderwerp op deze pagina of de dienstverlening van Bimati in het algemeen? Bel of mail ons dan vrijblijvend, of vul onderstaand contactformulier in.